top of page

Hvorfor skala 00 er noget rod

(Disse indlæg omhandler logisk matematik på modelbanen! Der findes ikke noget som er rigtigt eller forkert, så længe man opbygger sin modelbane som man har lyst! Disse indlæg skal derfor ses som læringsmateriale hvor man kan blive klogere, og IKKE som diktering om hvordan man SKAL gøre! Indlæggene beskriver desuden de matematiske problemstillinger, så alle kan være med. Derfor vil nogen finde materialet meget udpenslet) I det meste af verdenen er den dominerende modeltogs skala H0 - 1/87, men i Storbritannien og Irland er historien en ganske anden, faktisk er det nærmest umuligt at finde britisk og irsk modeltog i denne skala. dette skyldtes at man her benytter sig af skala 00 - 1/76. Skala H0 og 00 udspringer begge af den ældre Skala 0 - 1/43.5 , som især i Storbritannien havde kronede dage, ikke mindst fordi at der blev opbygget en kultur omkring at det var et status symbol at have en modelbane og at denne tilmed viste at manden i huset, var både smart og intelligent. Skala 0 kom dog også til det europæiske fastland, hvor bl.a. Märklin startede en produktion. Den fine hobby der dog nu også var begyndt at tiltale middelklassen, havde dog et problem. det var sjældent at den menige mand havde plads til et stort skala 0 anlæg. Dette gav anledning til en ny skala H0 - 1/87, som faktisk står for "Halb 0 - Halv 0". Skalaen blev opfundet i 1922 af det tyske firma Bing (senere Trix), Märklin fulgte i 1935 efter med deres skala 00, som benyttede skinne med samme skinne bredde. Märklin blev som de fleste ved populært på det europæiske kontinent, men også i Storbritannien så Märklin et kæmpe marked. Jernbaner var svært populære og den store 0 skala gav problemer.

Brittisk Märklin reklame fra 1936, bemærk hvor fantastiske det analog system er, fordi togene kører synkron fra en kontroller.

I 1938 lancerede britiske Meccano deres 00 skala, kaldet Hornby Dublo (Double-Oh), som grundet 2. verdenskrigsusbrud, suverænt overtog der britiske marked. Men grundet det britiske fritrumsporfil er meget mindre end de europæiske, så voldte det en del problemer at få plads til teknikken i modeltogene. Løsningen blev at man producerede togene i skala 1/76 som i forvejen var kendt blandt modelflys entusiaster, men beholdte H0 sporvidden. Det er også det der idag specificerer skala 00.

Brittisk Hornby Dublo reklame fra 1938, bemærk at man på trods af skala problemet reklamerer med "Hornby-Dublo trains are unique in their scale accuracy"..

De nye skala var en stor nyhed og blev set som den bedste løsning på plads problemerne. Tidligere havde forskellige producenter eksperimenteret med at lave tog i skala 0, men kun i halv længde en løsning som ikke var elsket. Forskellen på på H0 og 00 er således ikke skinnerne de kører på, men derimod at resten modellen er lidt for stor på 00 modellerne, så at der er plads til den mekaniske installation. Så til sagens kerne, nemlig hvorfor 00 er noget rod, selvom vi kom lidt ind over det i det historiske afsnit.

Skala 00 er et blandings produkt af størrelses forhold, selve modellerne er i 1/76, men sporvidden er i 1/87. Dette betyder at skinne bredden er 2,38 mm for lille. Altså bliver det britiske modeltog i princippet til smalspor, hvis man skal se på det med logiske øjne. Forskellen svarer i øvrigt til 18 cm! i virkeligheden, hvilket må siges at være en forskel der ville blive bemærket, selvom det ikke ses så voldsomt i model. Til gengæld gør forskellen det svært at inkludere britisk tog på et europæisk anlæg, uden at det ser underligt ud.

To identiske lokomotivtyper, Til venstre skala 00 og til højre skala H0. Forskellen ses tydeligt! - foto: Reddit user "jagneta"

Men skala 00 kan blive endnu mere broget, hvilket dog kræver at vi retter blikket mod Irland. Irland har ligesom Storbritannien valgt skala 00, som den "gængse skala", men Irland skiller sig ud fra Storbritannien på et punkt, nemlig sporbredde.

Irsk Class 071 fra Murphy Models - foto: Hattons model railways

I forhold til 1435 mm. normalspor, benytter man sig i Irland af 1600 mm. bredspor, men på modeltoget benytter man stadig spor i 1/87, hvilket giver en skala difference på 4,55 mm. svarende til 34,5 cm i virkelighedens verden! Det betyder at hvis modellen var "forbilledet" så ville togene i Irland ikke køre på 1600 mm. bredspor, men derimod 1254 mm. smalspor. Det var så forklaringen på hvorfor skala 00 i mine øjne er noget rod :)


Udvalgte blogindlæg
Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
Ingen tags endnu.
Følg os
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page