top of page

Fra USA til Danmark del 1 - EMC TA & EMD FT

Det er velkendt at de danske My lokomotiver har amerikanske rødder, men hvordan var det lige udviklingen var? I denne serie vil vi forsøge at belyse udviklingen fra USA og hele vejen til Danmark. Men hvor skal man starte? man kan jo hele tiden gå endnu et skridt tilbage! Valget faldt på at vores historie tager sin begyndelse i 1937 i forbindelse med Budd Company´s levering af EMC TA lokomotiverne til Chicago, Rock Island and Pacific Railroad (CRI&P RR).

CRI&P RR - TA "The Rocket" - Texas 1937.- Public Domain

I månederne August-Oktober byggede Budd Company seks af disse maskiner til Chicago, Rock Island and Pacific Railroad, som nummererede dem 601-606. Lokomotiverne var diesel elektriske, bygget i rustfrit stål og udstyret med en 1200 hk. 16 cylyndret Winton 201-A motor og var stærkt inspireret af EMC E1A & EMC EA lokomotiverne der leveredes samme år. (Det var det med at man hele tiden kunne gå et skridt tilbage).

Atchison, Topeka and Santa Fe Railway - EMC E1A - 1938 - Public Domain Nogle af de væsentlige forskelle er dog eksempelvis akselfølgen som på EMC TA var Bo-Bo altså 2 akslede bogier, hvorimod på EMC E1A og EMC EA var akselfølgen A1A-A1A, altså 3 akslede bogier efter samme princip som vores egne DSB My.

Desuden var træk kraften større på disse maskiner, da de var udstyret med twin Winton motorer, der ydede 1800 hk.

EMC TA tjente CRI&P RR godt og blev udrangeret og ophugget i 1957-1958, ingen er bevaret for eftertiden. Lokomotiv typen lagde dog bunden for den næste lokomotiv type i rækken, nemlig EMC´s FTA / FTB / FTSB enheder, og her er det vidst et godt tidspunkt at komme med en forklaring på de amerikanske type betegnelser. FT skal ses som selve typen, hvorimod A / B og SB fortæller noget om konfigurationen af enheden. A betyder at enheden har førerrum og B / SB står for henholdsvis Booster og Short Booster som begge er uden førerrum, altså lokomotiver der kun kan benyttes i samkørsel med A enheder.

EMD Demostrator FTA-FTB-FTB-FTA - Public Domain

EMD FT var ligesom EMC TA udrustet med firakslet bogier, men var udrustet med en EMD 567A twin motor, der ydede 1350 hk. De var også de første diesel-elektriske lokomotiver der blev udstyret med dynamisk bremse, hvor man benytter banemotorene til at bremse med. Disse maskiner blev produceret fra 1939-1945, hvoraf de første (set bort fra demostrations sættet) blev leveret til Atchison, Topeka and Santa Fe Railway, der også er det selskab som indkøbte flest, hele 155 A enheder (555 bygges i alt) og 165 B enheder (541 bygges i alt).

Selvom det kan lyde som et højt byggetal for lokomotiver, så er det faktisk meget mindre end det kunne være og forklaringen ligger i byggeårene.

2. verdenskrig gjorde det nemlig nødvendigt at man satte restraktioner på konstruktionen af jernbanemateriel og her var damp at foretrække, da det kræver færre af de eftertragtede materialer at bygge et damplokomotiv.

EMD fik dog lov at blive ved med at bygge diesel lokomotiver, da de var en ren "diesel fabrik", samt da man ønskede at benytte deres 567 motor i flåde fartøjer.

Der var også krav til køberne til lokomotiverne og årsagen til at Atchison, Topeka and Santa Fe Railway kunne få leveret et så stort antal, ligger i at jernbanen havde en stor trafik af krigs materiel, samt at det ville være et problem at levere vand nok til damplokomotiverne igennem de store ørkenområder.

Netop disse restriktioner, gjorde det muligt for EMD at blive de dominerende på Diesel lokomotivs markedet.

Flere af disse enheder er bevaret for efterriden, heribland EMD FT No. 103, som var en del af det oprindelige demostrations sæt.


Udvalgte blogindlæg
Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
Ingen tags endnu.
Følg os
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page