top of page

DSB Mr - en rigtig slider fra McK

Så kom den endelig hjem, det nye Mr/Mrd sæt fra McK.

Den nye Mr/Mrd fra McK har mange lækre detaljer Ligesom Y-Toget er Mr/Mrd, et særdeles velkendt tog, som nok efterhånden har besøgt de fleste af DSB´s strækninger (minus s-bane). Personligt husker jeg bedst Mr/Mrd fra barndommen, fra tiden før verdenen gik af lave. Dengang var de først helt røde, og senere som hvid med røde dør partier.

Dengang var de en fast traver på bl.a. Svendborgbanen, hvorfra de fleste togrejser starter når man er fra Langeland. Men også fra resten af landet huskes togtypen fra skoleudflugter. Dengang var lokoføren ikke så bange for at lade os børn komme ind og opleve førerummet under kørsel. Men de tider er idag forbi, ikke fordi lokofører ikke er venlige, men fordi det med tiden er blevet mere forbudt!

Førerrum i Mr 4048 - Maj 2006

I de seneste år, har DSB dog arbejdet på at udfase Mr/Mrd helt, sandsynligvis med ophugning til følge, da en køber ikke ser ud til at melde sig. Jernbanemuseet overtog i 2005 sæt 88, Mr 4088 byttedes i 2016 med Falck i Randers til DSB B 314 (Intercity vogn) som man ønskede at bruge i udstillingen "Drømmenes Kupé". Mrd 4288 står i Randers med uvis skæbne. Istedet erhvervede museet i 2015 Mr/Mrd sæt 12 fra Arriva. Mrd 4212 er bevaret som "Museumsgenstand" for "tid og evighed" hvorimod Mr 4012, kun får en kort karrierer ved Jernbanemuseet, da denne vil blive overtaget af brandskolen i Korsør. For Jernbanemuseets vedkommende faldt valget eftersigende på et Arriva sæt for at fortælle historien om udlicitering.

DSB Mr 4082 Fredericia - Maj 2006 Museet har udmeldt at man ikke ønsker at bevare et køreklart Mr/Mrd sæt, da teknologien skulle være for "avanceret". Det kan man så tænke om hvad man vil. Personligt var jeg nok gået efter en køreklar DSB Mr/Mrd og ventet med udliciterings historien til Arriva´s Lint går på pension, da Mr/Mrd for Arriva var mere eller mindre en midlertidig løsning. Men det er bare min holdning. Man kan hurtigt frygte hvordan man vil bevare noget så ikonisk som en Ic3 i fremtiden, men nok om forbilledet! lad os vende tilbage til modellen!

I den her anmeldelse kigger vi på McK 1203 - DSB Mr/Mrd sæt 16 med destination til Roskilde. Modellen er i 2-skinne udgaven med lyd. Jeg ventede bevist med at anskaffe denne model, da første oplag ifølge hvad jeg kunne se på nettet virkede lidt "sjusket", måske man havde for travlt med at få den i handlen? Disse fejl var bl.a. at bogie sider var monteret forkert,, samt at malerarbejdet ved de røde felter var lidt sjusket, da farven nogen steder løb ud i omgivelserne, istedet for lige og skarpe linjer. Dette ser dog ud til at være løst i det nye oplag! Ved første øjesyn har McK formået at skabe en rigtig flot model af Mr/Mrd med mange flotte detaljer. Stor ros til Dekas! som konstruerer for McK. Dog syntes jeg at den grå farve på undervogn og tag, virker lidt for lys, i forhold til forbilledet og den kunne nok godt have tålt en tone mere til den mørke side. Detaljeringgraden er dog helt i top! med smukke håndbøjler og rigtig mange filigrane detaljer! Især bogierne må sætte nye standarder!

Flotte boggie detaljer!

Det måtte simpelthen undersøges om modellen kørte lige så godt, som den så ud! Og det korte svar er JA! Den 10 polede strømførende kobling er nem at arbejde med, selvom den virker lige lidt rigelig stor. Men 10 ledere fylder jo også lidt. Personligt havde jeg nok nøjes med 2 for godt strømoptag og så udstyret Mrd vognen med en funktions dekoder. Modellen kører rigtig lækkert også ved små hastigheder og McK lyver ikke når de kalder motoren for støjsvag! Det var dog mere end man kunne sige om lyden i modellen som er lavet af Danske Loksound (Fyns Modeltog)... For i mine ører var der netop her tale om støj! ikke en lækker lyd som jeg kendte det fra eksempelvis Heljans Y.tog (som jeg selv byggede lyd i) som netop også havde lyd fra Danske Loksound. Jeg har nogen steder set lyden i Mr/Mrd set omtalt rosende, men efter min mening var det som at lytte til en mellemting af en radio uden signal og vand der plasker på gulvet. Ganske forfærdeligt at høre på og i mine ører mindede det ikke ret meget om lyden af en motor. (Måske jeg er kræsen?) Dette måtte undersøges! Det kunne dog konstateres at andre Mr/Mrd dog lød lige sådan. det kunne derfor konkluderes at det ikke var min model den var gal med. Overdelen blev pillet af begge vogne, for nu skulle jeg have syn for sagen, og opdagelsen var overraskende, ikke mindst fordi McK har via deres hjemmeside har lovet at

Screendump fra McK´s hjemmeside, med beskrivelse af modellen. Screendumpet er taget d. 6/11-2017 14:36.

"Alle togsæt leveres med ESU dekoder, powerpacks og 2 stk. 8 ohms højttalere" Kilde: http://mck-h0.dk/kategori/test-overkategori/dsb-mr/ - d. 6/11-2017 14:36 Istedet kunne jeg dog konstatere at sættet kun er udstyret med en enkelt 4 ohms højtaler.

4 Ohms højtaler i McK Mr.

McK måtte kontaktes, for var der tale om en produktions fejl? Men hvor om alt er, så var lyden ikke til at holde ud, så allerede nu, måtte sættet under sin første forbedring, og loddekolben måtte findes frem. At udskifte en højtaler er ikke den største operation, men det er godt nok træls at skulle udfører det på et helt nyt tog i den prisklasse. Valget af højtaler faldt på en Zimo "Dumbo" Specialohms højtaler på 8 ohm, da jeg har rigtig gode erfaringer med denne højtaler og det er også min foretrukne når jeg bygger lyd i enheder. Den har en rigtig god lyd, med en god fylde og placeret rigtigt kan den give en udemærket "bas effekt".

Den valgte højtaler fra Zimo

Jeg har filet den ene væg til toilettet ned for at få plads til den nye højtaler, da sådan en "Dumbo" bare er større og der er ikke plads under taget, hvor den originale højtaler sidder. Hvis du udfører denne ombygning selv, så skal du HUSKE at fjerne den gamle højtaler! da du ellers risikerer at brænde den bekostelige lyd dekoder af. husk også at du normalt KUN kan montere en ENKELT 8 ohms højtaler, ellers risikerer du ligeså at brænde dekoderen af.

Den gamle højtaler er fjernet, og nye forbindelser er etableret.

Jeg syntes ikke at ombygningen som sådan skæmmer modellens udtryk, da den sidder hvor motor i forvejen fylder i indretningen, og på den ene side bemærkes den slet ikke, da vinduet er mælkehvidt. Jeg vil dog camouflere højtaleren i den synlige ende, jeg skal dog lige have fundet den rigtige farve først.

Placeringen af den nye højtaler ved vognens toilet.

Nu hvor problemet med lyden var udbedret, så kan vi benytte lejligheden til at nærmere på indretningen. Bemærk dog at billederne er fra før ombygningen. Det er tydeligt at sættet er udstyret med masser af elektronik, men også at modellen kun er forberedt til en enkelt højtaler.

Indretningen set fra oven

Indretningen er nydelig og det er dejligt at der (de fleste steder) kan indsættes figurer uden at de skal have klippet benene af ved knæet.

Indretningen set fra siden Alt i alt er der tale om en flot indretning, der dog ikke er lige så prængende med detaljer som eksempelvis Bg vognene, men det var forbilledet heller ikke. Jeg kunne dog finde på at tilføje gardiner, men de skal monteres i vognkassen og det kommer når vognkassen på et tidspunkt bliver malet indvendigt.

Førerum på Mrd Førerummet er også flot, jeg tror dog at jeg kan lave det lidt federe med bl.a. lys i instrumentbordet og flere detaljer. Så det kan ske at sådan en erstatning bliver lavet. Hvis det er tilfældet bliver den selvfølgelig frigivet, så andre også kan få glæde af den. Nu når der var kommet styr på lyden, så kunne køre testen fortsætte. Og det må siges at den lyder MEGET bedre med den nye 8 ohms højtaler, den "brøler" lidt mindre end y-toget med samme højtaler, men det skyldtes at Mr/Mrd har overdel og undervogn i metal, så der er ikke lige så meget som "runger", men den lyder stadig godt og man kan sagtens sige at der her er endnu en lyd som Danske Loksound kan være tilfredse med. Især dørluknings lyden, kan få en til at føle sig helt nostalgisk! derudover er der flere forskellige horn og lydeffekter, bl.a. et højtaler udkald om gennemkørende tog i spor 4 og selvfølgelig den lovede kurvelyd, som er rigtig lækker. Desuden har modellen et bredt udvalg af lysfunktioner. Lyset i førerum 1 og 2 kan tændes individuelt, her ændre jeg det nok til at være retningsbestemt, så funktion "1" altid er med køreretningen og "2" i den modsatte ende. Der lys i passager afsnittet, der ligesom y-toget har en rigtig flot glød men der dog her oplyser hele vognen og så alligevel.... Selvfølgelig er der en enkelt lille sektion, som ikke ser ud til at være oplyst. forhåbentlig er det fordi ledningerne skygger, så man måske kan rykke dioden. Ellers må man "lege" at der er røget en pære i den afdeling...

Her ses den mørklagte dør sektion tydeligt.

Kørelyset er også rigtig lækkert og det røde slutlys tændes for sig selv, hvilket er en fordel hvis man kunne finde på at køre med 2 sæt, eller lige frem have en vogn med bagpå. Desstinationskiltene er der også lys i, på en separat funktion, dog er destinations skriften på en transparent boks, istedet for hvis baggrund. hvilket ikke kun gør teksten ualmindelig svær at læse, men også at det bare ikke ser helt rigtigt ud. Det er lidt ærgerligt at man ikke er kommet helt i mål med denne detalje, når nu man har taget den med. Man kan dog selv gøre noget ved dette, men igen er det ærgerligt på en model i den prisklasse. Det er dog en lille smule besværligt, grundet den kompakte konstruktion. men selve skiltet (det transperante stykke plastik med tryk) kan tages ud, og man kan så efterfølgende male bagsiden hvid. Men selvom det er lidt besværligt, så er det det værd! Jeg vil anbefale lidt sort maling når det er samlet igen, for at lukke af for lys der kommer ud i samlingerne.

Resultatet taler for sig selv! Før og efter.

Som noget nyt har vi som lys gejl også fået bremseindikator (De små orange lys på siden) Det er en rigtig fed detalje, som ikke er set før på en industrimodel, og som tidligere kun har været lavet af virksomheder som PerfectTrains, som også tidligere har vist lys i dørknapper! (Måske det er det næste vi ser fra McK?) Alt i alt har vi her at gøre, med en dejlig model, men som desværre også kræver lidt arbejde hvis man som mig er perfektionist, der elsker hvis det bare spiller når det kommer ud af æsken. For at vende tilbage til højtaleren. Så har McK nu her en dag efter henvendelsen, ændret teksten på hjemmesiden så at højtalerene ikke bliver nævnt:

Screendump fra McK´s hjemmeside, med beskrivelse af modellen. Screendumpet er taget d. 7/11-2017 14:31.

Desværre har McK på nuværende tidspunkt, dog ikke besvaret min henvendelse. Dette indlæg vil selvfølgelig blive opdateret, hvis sådan et modtages. Nysgerrige kan selv efter tjekke dette, ved brug af "Wayback machine", der tager snapshots af hjemmesider over tid. Her kan det ses at højtalerene har været nævnt i små 2 år. Wayback machine kan besøges ved at klikke på logoet.

UPDATE d. 14 november 2017 Da jeg efter en uge endnu ikke havde modtaget svar på den omtalte henvendelse, rykkede jeg d. 13 november for et svar. Det har McK idag valgt at give.

McK er blevet takket for deres svar og gjort opmærksom på, at de har samme problematik på deres side om DSB Me, da denne kun er leveret med 2 stk. 4 ohm højtalere.

Bedømmelse: Udseende

Køreegenskaber

Lys

(En slukket stjerne i midten, for sektionen uden lys ;) samt destinations skiltet man ikke var kommet helt i mål med) Lyd

(De 3 stjerner går til Danske Loksound for en god lyd, selve installationen gives der ingen stjerner for og det udgør de to sidste.. Det er ikke godt nok at sælge et andet produkt end det lovede)


Udvalgte blogindlæg
Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
Ingen tags endnu.
Følg os
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page