top of page

"Broen" endnu en knust drøm?

Tidligere har vi her på siden skrevet om Jernbanefærgen M/F Kong Frederik IX og i den forbindelse omtalt projektet om at omdanne færgen M/F Broen til Kulturfærge under Østfyns museer. Men de sidste dages turbulens og til sidst opgivelse af projektet, gør at det nok er tid til at skrive et par ord om denne færge osse.

DSB Rederi M/F Broen i Storebælt ca. 1952 - Københavns Foto-Service - Jernbanemuseets arkiv. M/F Broen er bygget af Frederikshavn Værft & Flydedok, Danmark som bygge nr. 218 og leveres i 1952 til DSB Rederi, som skulle bruge den til at befare ruten Korsør-Nyborg, som ren bilfærge. I 1957 flyttes den sammen med resten af biltrafikken til overfarten Halsskov-Knudshoved. M/F Broen er en dame på 80 meters længde og er drevet af 2 stk. 10 cyl.B&W 2SA der med sine 5200 hk, kunne skyde færgen op på en fart af 16 knob eller knap 30 km/t. M/F Broen var i fart på Storebælt i 14 år, og er et ikon for landevejs trafikken over bæltet i tiden før Storebæltsbroen, og uanet mængder af den berygtede Storebælts kaffe er uden tvivl blevet skænket til de rejsende ombord på færgen.

Den oprindelige ikke ryger salon ombord på M/F Broen - Københavns Foto-Service - Jernbanemuseets arkiv.

I 1966 omdøbtes færgen til M/F Kalundborg og indsattes på ruten Kalundborg - Koldby Kås - Aarhus, som dog blev afkortet til Kalundborg - Koldby Kås i 1979. I 1992 sejlede færgen sin sidste tur som færge hvorefter den blev omdøbt til sit gamle navn M/F Broen og oplagt som restaurationsskib. Allerede i 1993 var formålet dog vidst nærmere diskoteksskib. I 2011 blev færgen igen omdøbt til "Spektrum" for igen at tage navneforandring syv måneder senere til "Spektrum of Scandinavia". I de senere år har færgen ligget ubenyttet i flere danske havne bl.a. Odense som ikke har været tilfredse med dens tilstedeværelse. bl.a. kunne man den 12. marts. 2015 læse overskriften "Odense Havn til ejer: Fjern den diskobåd eller vi sælger den" hos DR. Artikel: https://www.dr.dk/nyheder/regionale/fyn/odense-havn-til-ejer-fjern-den-diskobaad-eller-vi-saelger-den

"Spektrum of Scandinavia" Frederikshavn 2012 - Foto: Tomasz Sienicki - Creative common licens I 2015 så det dog ud til at man var kommet frem til en løsning, da færgen stevnede ud af Odense havn, med kurs mod Nyborg med jubel i begge ender. Færgen skulle omdannes til en Kulturfærge under Østfyns museer, som aktivt har arbejdet med dette projekt siden færgens ankomst. Museets oprindelige opglægsmateriale til bevarelse af M/F Boren kan i skrivende stund findes her: http://www.ostfynsmuseer.dk/media/925919/borgerm_de_mf_broen_220916_mlt.pdf Samt kan opglægsmateriale til Borgermødet d. 17 august 2017 her: http://www.danmarksrigeshjerte.dk/media/1046303/450_2017_118778_17082017_borgermode_om_f_rgeprojektet_17._aug._201.pdf

Visualisering af projektet - Fra oplægsmaterialet til borgermøde d. 17 august 2017.

Østfyns museer arbejdede med et meget ambitiøst projekt hvor Jernbanemuseet og M/S Søfart ønsker at være samarbejdspartnere i projektet. samt med en god politisk opbakning. Desværre er projektet idag droppet, efter at den politiske tiltro til projektet er smuldret, på basis af borgermødet om projektet d. 17 august 2017. Den store mod argumentation til borgermødet var ikke at færgen ikke skulle bevares, men derimod placeringen, hvor mange frygtede for deres udsigt. Man fastholdt at hvis projektet skulle blive til noget, så skulle det være på den placering, af hensyn til afstanden til Nyborg slot. de tidligere Intercity Færgelejer og Broens oprindelige færgeleje i Knudshoved er derfor ikke en mulighed ifølge Østfyns museer. Man fastholder altså, at det er sådan her eller slet ikke. Det er rigtig ærgerligt at man ikke umiddelbart vil se mere visionært på projektet med en anden placering, da det nok er sidste gang man får muligheden for at bevare en storebæltsfærge. På facebook opfordres der i gruppen "M/F Broen" til at lægge hjernerne i blød. og finde en anden måde at bevare færgen. Indlægget lyder i sin fulde længde som følger: -------------------------------------------------------------------------- "M/F Broen - Hvad nu?? I over 2 år har kommunen og Østfyns Museer arbejdet på et projekt hvor færgen skulle være en del af en fortælling om Nyborg, Danmarks riges hjerte og fortællinger om færgernes betydning i århundreder. Uenighed om placeringen, gjorde at projektet blev droppet. Rigtig mange har interesse for færgen og dens historie. Skal den bevares, skal der nye kræfter til. Vi synes, at den kan fortælle en fantastisk historie om hvordan færgerne bandt Danmark sammen i århundreder. Her på siden lægger vi nu op til debat om, hvordan færgen kan bevares i et nyt projekt. Har du en god ide, så skriv løs her på siden og fortæl samtidig hvorfor du synes færgen bør bevares. Ejerne af færgen vil støtte op om nye projekter og tager gerne imod henvendelser hvis der er ildsjæle der vil kæmpe for, at bevare den sidste tilbageværende Storebæltsfærge fra 50´erne.Ejerne kan kontaktes på: gyngendebro@gmail.com" -------------------------------------------------------------------------- Opfordringen er hermed givet videre, hvis nogen skulle sidde med en god ide, eller ligefrem modet til at starte et nyt projekt, måse eventuelt i samarbejde med Østfyns museer hvis de vil? Tilbage er kun håbet om at det endelig kunne lykkedes at bevare en ægte DSB færge. I videon nedefor kan der ses en video fra arrangmentet "Åben færge" afholdt af Østfyns museet.


Udvalgte blogindlæg
Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
Ingen tags endnu.
Følg os
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page