February 12, 2018

Please reload

Seneste blogindlæg

Dobbeltdækkervogne fra Hobbytrade (1. og 2. oplag)

August 6, 2018

1/9
Please reload

Udvalgte blogindlæg

Tyverimærkning af modeltog

August 3, 2017

Af og til sker det desværre at man får uventet besøg, og det er noget der på godt gammelt dansk hedder "særdeles træls!" 

Der findes dog forskellige tiltag til at mærke sine ejendele, så de bliver mindre attraktive at sælge, eller så de kan spores tilbage til deres retmæssige ejer. 

Dette er af den ene årsag at det er svære at afsætte mærkede vare og det udsætter tyven/hæleren for en væsentlig risiko, at de kan tages på fersk gerning i forbindelse med et salg. 

Mærkning af modeltog kan dog være en udfordring, da mærkerne ofte er synlige og ikke særlige diskrete. 

Jeg vil dog i dette indlæg komme ind på en metode, der kan hjælpe dig med at forhindre at dine modeller ender som en attraktiv handelsvare, der samtidig giver dig en mulighed for at dine modeller finder hjem igen. 

Metoden hedder NFC og beskrives bedst ved at citere Wikipedia.

"Nærfeltskommunikation (Near Field Communication, NFC) er en netværksteknologi, der gør, at to enheder kan kommunikere trådløst over korte afstande (ca. 4-20 cm.) med hinanden. Nærfeltskommunikation anvendes primært til at dele data, parre enheder og udføre transaktioner, f.eks. mobilbetaling.Teknologien er baseret på radiofrekvens identifikation (RFID)."
Kilde: Wikipedia.org, d. 03/0/-2017 - https://da.wikipedia.org/wiki/N%C3%A6rfeltskommunikation

Du kender eksempelvis NFC fra dit trådløse betalingskort, hvor dit betalingskort informationer kan læses af dankort terminialen. Her vil toget derimod kunne aflæses af en telefon med NFC.

Der findes mange forskellige NFC tags, og disse koster omkring 4,- stk. Et link til de benyttede tags kan findes i bunden, men man skal være opmærksom på at man skal bruge specielle tags, hvis det skal sidde på metal. 

I dette eksempel bruges en Piko DSB Desiro samt to NFC tags, da det er et togsæt der består af to enheder.


Første skridt er at overdelen skal af, og herfra bliver det kun nemmere da NFC tags ikke skal tilsluttes nogen for strøm, så loddekolben kan blive i skuffen i den her omgang.

Derefter monteres tagget under taget, disse tags er konstrueret som klistermærker, med en rigtig god klæbeevne, så det er ikke noget problem. For at holde det enkelt, kan det være en god ide at sætte dem i midten af vognkassen konsekvent, da dette vil gøre dem lettere at finde.

 

De kan iøvrigt let over males, hvis man er typen der maler sine vognkasser indvendigt. 

Når mærkerne er monteret skal toget blot samles igen, og det er nu tid til programmeringen af mærkerne. 

Til dette benytter jeg Appen "NFC Tools" til android. Et direkte link kan findes i bunden.

Som tidligere nævnt kræver denne del at du har en mobil eller anden enheder der understøtter NFC, og at dette er slået til. 

Første skridt her er at prøve at læse mærkerne i toget, for at sikre os de er funktionelle og kan læses igennem taget. Dette har jeg endnu ikke oplevet problemer med.
 

 Hvis mærket kan læses, kan vi begynde at programmere, under menuen "Write" og underkategorien "Add a record".

Her kan vi vælge at skrive forskellig data til chippen. I eksemplet skriver jeg en besked. Når dette er gjort, kan beskeden ses under "Write" menuen.

Jeg kan nu vælge underkategorien "Write / XX bytes", som skriver informationen til mærket. Informationen er først skrevet når du igen har "bippet" mærket og du får et flueben på skærmen.
 

 Hvis vi nu prøver at scanne vognen igen, skulle vi gerne kunne finde vores besked. Og den dukker rigtig nok op i bunden over informationer som tagget sender. 
 

 

Så langt så godt, men som det hele er sat op nu, kan enhver om programmere tagget og derved fjerne beskeden.

Der er to måder at sikre sig mod dette, den ene er at blokere for at der kan redigere i chippen ved at låse den permanent. Dette vil jeg dog ikke anbefale da det betyder du også låser dig selv ude og det kan skabe problemer hvis du selv ønsker at sælge toget. 

Den anden er at låse chippen med en adgangskode, som så kræves for at redigere chippen. Den kan stadig læses af alle, men det er kun dig selv der kan ændre indholdet. Dette kan gøres under fanen "Other"
 

 


Du kan teste din opsætning ved at læse mærket og forsøge at skrive til det.
Hvis du ønsker at redigere, så vælger du blot Remove password i fanen "Other", og tagget er nu åbent igen.

Jeg håber at denne lille vejledning vil være med til at gøre det mindre attraktivt at stjæle og sælge stjålet modeltog. 

Se eventuelt videoen her under hvor jeg udfører forskellige kommandoer.
1: Læs tag
2: Skriv data til tag
3: Læs tag og se data
4: Lås tag med password
5: 3 forsøg med at skrive data til tag
6: Lås tag op, ved at fjerne password
7: Skriv data til tag

 

Link til NFC tags: http://zipnfc.com/25mm-clear-nfc-sticker-ntag216.html
Link til App: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.wakdev.wdnfc&hl=da 


Appen kan også hentes ved at scanne QR koden.

 

 

  

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Følg os

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Sorter efter tags