top of page

Den russiske Goliat

Der findes mange former for utrolige og fascinerende konstruktioner. Nogle er fascinerende fordi de er banebrydende, andre fordi de er solide, men ofte er enorme konstruktioner, noget der flyver direkte ind på hitlisterne. Og denne maskine er ingen undtagelse, da den på trods af at være enorm ikke stammer fra USA, men derimod det gamle Soviet Rusland og blev bygget i et enormt antal af en hel enkelt maskine. Maskinen blev konstrueret i 1934 af Lokomotiv fabrikken Voroshilovgrad efter planer designet af Andrey Andreev. Maskinen som fik navnet "AA20-1" er et damplokomotiv med træk på ikke mindre end 14 hjul! der hver havde en diameter på 1,7 m. 4 hjul som forløber og 4 hjul som bagløber, meningen med denne konstruktionen var at nedsætte akseltrykket og slide mindre på skinnerne.

AA20-1 - Public Domain Dette er måske nok ikke verdens største damplokomotiv, da den er overgået af Union Pacific´s "type 4000 "Big Boy", som har en aksel mere at gøre godt med og dermed bærer titlen "Verdens største damplokomotiv" Men noget af det der gør AA20-1 utrolig er dens længde, på små 21 meter ved selve lokomotiv delen (uden tender), for selvom at længden ikke er større end på Big Boy som kan præsterer en længde på hele små 26 meter ved lokomotiv delen, så er der en væsentlig konstruktions forskel på de to maskiner som er at Big Boy er konstrueret som et "Mallet" lokomotiv, altså med delt undervogn, hvis konstruktion minder om to lokomotiver med et ekstra sæt cylindre, hvorimod den russiske AA20-1 er konstrueret som en enhed!

Tegning af AA20-1 - Oprindelse ukendt

Det vil i model svarer meget godt til en DSB Bg vogn med 14 store hjul placeret imellem bogierne i en stiv ramme! Det kræver ikke meget fantasi at forestille sig at en sådan vogn aldrig ville kunne komme rundt i noget som helst sving eller sporskifte på en modelbane og det var netop også her at en af de store problemer opstod i Rusland, da maskinen simpelthen var for stor til at kunne dreje, med afsporinger til følge og de skinner og sporskifter der skulle skånes af konstruktionen blev flået i stykker da maskinens massive vægt stadig var for voldsom! Desuden var maskinen så kraftfuld at de russiske koblinger ikke stod mål med maskinens trækkraft, den var for lang til alle landets drejeskiver og havde store problemer med at arbejde for fuldt tryk, grundet en for lille kedel.

AA20-1 - Public Domain

Man forsøgte sig med at at lade den første og sidste drivaksel kunne forskyde sideværts og fjerne flangerne på de midterste tre drivhjul, uden at dette på nogen måde afhjalp problemerne. Maskinen kørte udover testkørslerne en enkelt fremvisnings tur til Moskva hvorefter den blev deponeret ved test faciliteterne i Shcherbinka hvor den henstod i 25 år, hvorefter den ophugges i 1960 som en helt igennem fiasko. Men selvom at maskinen var en ren fiasko, så må det da siges at den er fascinerende, måske netop af alle de grunde der gjorde den til en fiasko.

AA20-1 - Public Domain


Udvalgte blogindlæg
Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
Ingen tags endnu.
Følg os
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page