top of page

En konges storhed og fald

Denne fortælling tager sin begyndelse d. 17. oktober 1952, i forbindelse med at DSB Søsfarttjenesten skrev kontrakt med Helsingør Skibsværft og Maskinbyggeri A/S om levering af en færge, dengang kendt som nybygning nr. 320. Formålet med dette var indsættelse af den nye færge på forbindelsen Gedser - Grossenbrode. Dengang havde man næppe forestillet sig at nybygning nr. 320 senere ville blive et ikon for DSB´s rederivirksomhed og folkeeje efterhånden som den ville betjene flere og flere af de stærkt trafikerende færge forbindelser. Kølen blev lagt i Helsingør d. 19. februar 1954 i den østre bedding, og blot et halvt år senere kunne hendes kongelige højhed Prinsesse Anne-Marie ved en cermoni, døbe færgen efter hendes far Kong Frederik IX, en stærk konge som havde folkets kærlighed, og ikke mindst en brændende jernbaneentusiast, som faktisk er grunden til at lokomotiver også fik deres nummer på fronten, så han under rejserne kunne se hvilket lokomotiv der trak stammen. Færgen var udstyret med 2 stk. B&W 10 cylindrede 1050-VF90 motorer som hovedmaskiner.

d. 13. december 1954, fandt den første prøvesejlads sted, hvor hastigheden blev fastlået til at være 18 kn. eller 33,3 km/t. Derudover må disse ture have været tilfredsstillende for blot tre dage senere blev færgen overdraget til DSB, som straks indsatte den i trafik på ruten Gedser - Grossenbrode., hvor den hurtigt fik kælenavnet "Kongen". I forbindelse med åbningen af Fugleflugtslinjen i 1963, blev færgen indsat på denne linje, hvor færgen også sejlede indvielses sejladsen, med den ægte Kong Frederik IX. Den faste rute holdt dog kun frem til 1968, hvor færgen siden fra har tourneret landet rundt, på forskellige overfarter, nogle gange skulle Kongen være den primære færge, andre gange forstærkning og sommetider afløser. Se ruterne og perioder færgen kunne opleves nedenfor: Gedser - Warnemünde (1968 - 1993) Rødby - Puttgarden (1968 - 1996) Århus - Kalundborg (1975 - 1996) Rødby - Warnemünde (1976 - 1980) Korsør - Nyborg (1981 - 1995) Halsskov - Kiel (1984) Halsskov - Kiel (1990) Halsskov - Kiel (1993) Grenå - Hundested (1994) Århus - Kalundborg (1996)

M/F Kong Frederik IX i Storebælt - Postkort På Storebælts overfarten var det egentlig meningen at "Kongen" skulle Halsskov - Knudshoved, men da "Kongen" kunne præstere et større sporareal end sine kollegaer M/F Knudshoved & M/F Sprogø, fik "Kongen" lov til at gøre sig som både InterCity færge og Godsfærge. Men i 1996 var det slut, færgen blev arbejdsløs på sin rute mellem Aarhus og Kalundborg og blev oplagt i Århus, for at i 1997 at stævne ud mod Korsør, med en uvis fremtid. i 1997, så fremtiden dog lys ud da færgen blev solgt til Danmarks Færgemuseum, desværre var karrieren som museumsgenstand forholdsvis kort, da foretagenet gik i betalingsstandsning i 2001. Dog nåede færgen samme år at medvirke i filmen "Flyvende Farmor", hvor færgen spillede netop det den var, nemlig en "afdanket" storebæltsfærge, med Peter Belli som kaptajn.

Året efter blev færgen solgt fra konkursboet til forretningsmanden Hou-Chi Ho, som planlagde at færgen efter ombygning i Polen, skulle fungere som restaurations skib i Kina. Der gik dog hurtigt politik i sagen og Kulturministeriet med Brian Mikkelsen ved roret indgik i intense forhandlinger om at tilbagekøbe færgen, til danske interesser med etableringen af et færgemuseum for øje. Disse forhandlinger bar dog ikke frugt, da ejerens og kulturministeriets pris ideer lå for langt fra hinanden, hvilket trak avis overskrifter rundt om i landet, bl.a.hos Fyens.dk der skrev "Hou-Chi Ho kræver horribel pris for "Kongen". (http://www.fyens.dk/indland/-Hou-Chi-Ho-kraever-horribel-pris-for-Kongen/artikel/178416) Men det var dog ikke den eneste historie der trak færgen frem på forsiden, eksempelvis kunne ekstrabladet berette om en anden kineser der solgte, fup anparter i færgen, på trods af at han ikke ejede så meget som en dæks planke af den. (http://ekstrabladet.dk/112/article4437361.ece)

Men færgen når dog aldrig til Kina, da den allerede i 2003 bliver solgt til Rib Investments Cypern, der samme år videre sælger den MF Kong Frederik IX A/S, som ønsker at ombygge færgen til oplevelses og kulturcenter i Halsskov, hvor færgen også ligges til kaj. Desværre opgives planerne og færgen sælges i 2005 til Jupiter Ship Management, som handlede under skjult dagsorden og samme år forlod "Kongen" dansk havn for sidste gang. Rederiet forklarede bl.a. Korsør Kommune at færgen skulle på et græsk værft og klargøres til pilgrimssejlads, mens Greenpeace frygtede at det hele var bluff, og at det eneste færgen ville sætte kurs mod, var de berygtede ophugnings strande i Indien. Greenpeace fik desværre ret, hvilket blev opdaget da transitfirmaet Leth Suez i Egypten, kunne fortælle at skibet var blevet klassificeret som skrot med indien som destination, efter at de havde haft kontakt med skibet i Suez kanalen. Dette medførte at "Kongen" på sit dødsleje, endnu engang formåede at trække avis overskrifter over hele landet, og endnu engang gik der politik i sagen. Denne gang var det især Miljøministeriet der gik ind i sagen for at redde færgen, da man mente at færge indeholdt giftige stoffer og vi i Danmark ikke kunne acceptere de forhold som er gældende på ophugnings strandende. Derudover levede drømmen om "Kongen" som museums skib stadig hos mange.. Desværre talte den danske regering for døve ører, og "Kongen" blev omdøbt til "Riky" for at "skjule sin identitet". Færgen ankom til Ophugnings stranden i Alang, 22/04-2005, godt fem uger efter den forlod Danmark. Her solgtes færgen for sidste gang til Shreeji Shipping Agency, Alang der stod for ophugningen, som påbegyndes med den Indiske regerings accept. Hvilket fik SFs miljøordfører Steen Gade til at udtale: "Det er en uhyre arrogant handling som ikke må accepteres i stilhed. Det indiske miljøministerium har oveni købet udsendt en pressemeddelelse hvori man lader forstå, at den danske regering har accepteret den indiske regerings argumenter. Det er at lyve for den indiske befolkning, og den danske regering må naturligvis reagere," Det er derfor ikke nogen overraskelse at hele episoden fik et stører politisk efter spil. Heldigvis blev "Kongen" kort inden den forlod Danmark, dokumenteret af et videohold, denne video kan ses nedenfor.

Idag vil man endnu engang forsøge sig med et færgemuseum, denne gang i Nyborg. Færgen stammer også denne gang fra Storebælt, men er desværre ikke en Jernbanefærge. Der er derimod tale om bilfærgen "Broen" som befarede Halsskov-Knudshoved, men måske mere om denne færge en anden gang.


Udvalgte blogindlæg
Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
Ingen tags endnu.
Følg os
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page