Seneste blogindlæg
Udvalgte blogindlæg

Så kom den endelig! - Y-Tog fra Heljan

Den længe ventede Y-togs model fra Heljan har endelig ramt de de danske forhandlere, hvor det uden tvivl vil være til glæde på mange modeljernbaneanlæg. Populariteten skyldes uden tvivl den store udbredelse på de danske jernbaner, hvor en hver privatbane med respekt for sig selv havde typen i drift, ja tilmed DSB benyttede typen, som landets eneste "dieseldrevet s-tog" på Lille nord. Vi vil derfor i dette indlæg tage et nærmere kig på Y-toget fra Skagensbanen, der er produceret specielt til Hobbykæden, af samme årsag kan sættet kun erhverves der. Vi starter med det visuelle indtryk.

Det første der springer i øjnene er dels det manglende lys i nogle af vognens sektioner, og dels at lyst skinner igennem vognkassen, ved både passager afdeling og ved kørelyset. Det er to rigtig ærgerlige "fejl" som desværre tit ses på modeller, til gengæld skal Heljan roses for valg af dioder! da der er tale om en rigtig flot "farve" der står rigtig flot til y-toget. Her skal det bemærkes at lyset i virkeligheden ikke er lige så gult som det fremstår på billeder.

Desværre er den flotte diodefarve en ringe trøst, da men nok desværre er nødt til at udskifte alle dioderne hvis man ønsker at lave lys i de "mørke sektioner", da det kan være særdeles problematisk, at finde dioder med den præcise samme farve, Dertil kommer det også at de første problemer i forbindelse med eventuel indbygning af førerums lys er forudset, da der er en "åbning" mellem førerumsvindue og tag, hvor lyset risikerer at skinne ud.

Sidsespejlene sidder lidt løst og kan drejes, noget som blot er en fordel, da de nemt kan drejes på plads, istedet for at de knækker af, når man rammer dem En anden detalje er regnvands lister, der på modellen bl.a. mangler over dørene..

Ved pakrums døren på Ym vognen har man også valgt den lidt atypiske løsning at man har lavet fordybningerne til dørhåndtag som huller helevejen igennem vognkassen. Lige ud af æsken betyder det ikke ret meget da det er i en af "de mørke sektioner", men retter man op på dette, bør man blænde hullerne af fra indersiden.

Vognkassen bør også males indvendigt for at afskærme lyset.

At male vognkassen indvendigtbliver dog en udfordring der bliver spændende at se problematiks graden af, da vinduerne undtagen ved døre, kun hviler i selv vindues hullet og det er endnu uvist hvor svært det bliver at afmontere disse. En anden løsning kan være at dække selve vinduet af, men resultatet af dette er også endnu uvist.

Motoren ligger smukt skjult i undervognen, hvor der også er forberedt til en højtaler, men som det kan ses på billedet, så er vognende, pakrum og førerum uden lys. Toget benytter 21 pin dekoder. En lækker detalje er hjulene, der har de karakteristiske "hjulkapsler" der kendes fra y-togene. Ydermere leveres toget med strømførene koblinger, der har 6 ben at gøre godt med, og som er forholdsvis nemme at koble sammen.

Driftsegenskaberne er der dog endnu ikke noget at sætte en finger på! toget er lydløst og stabilt ved selv lave hastigheder! så her må det siges at Heljan umiddelbart har formået at lave en særdeles god konstruktion!

Alt i alt er Y-toget et nydeligt tog, der dog har sine fejl, hvor af manglende regnvands liste ikke ses når lyset er slukket og musikken spiller, men til gengæld er det netop her at lyset rigtigt bemærkes, både i form af den oplyste overdel, men også i de mørke sektioner. Et nyt indlæg vil komme, når toget er blevet malet indvendigt og fået monteret nyt lys, med erfaringerne omkring dette.

Når y-toget kører retur, reduceres hastigheden til laveste hastighed


Følg os
Ingen tags endnu.
Sorter efter tags
Arkiv
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square